linkovi

bg

bg

bg

bg

 

 

 

Biografija

 

Vladimir Maričić

Rodio sam se u Šapcu 26. januara 1965. godine, gde sam završio osnovnu, osnovnu muzičku i srednju ekonomsku školu. U Šapcu sam napravio svoje prve korake u muzičkoj profesiji, gde sam već sa 15 godina počeo da zarađujem od muzike, što smatram za početak svoje profesionalne karijere. 1982. sam formirao svoj prvi bend ( što se kao podatak nalazi u knjizi '' Od Čivija do Goblina'', str.29, šabačkog publiciste Živka Ivkovića).1985. god. sam se preselio u Beograd, a već naredne godine sam osnovao ''Art Bop Quartet'' sa t.saksofonistom Ljubišom Paunićem i bubnjarom Miroslavom Karlovićem.

1987. na poziv poznatog bubnjara Lazara Tošića pristupam njegovom quintetu sa kojim prvi put nastupam u inostranstvu (Graz, Austrija).1988. nastupam na intrnacionalnom jazz festivalu ''Jazz Fair'' u Zagrebu, u svom triju, sa Batom Božanićem u Krunom Levačićem. 1989. odlazim u London (U.K) gde nastupam u jazz klubovima (606 club i sl.) sa brazilskim kontrabasistom Ricardom Santosom i bubnjarom Markom Felčerom. 1990. sa njima snimam nekoliko originalnih kompozicija u jednom lokalnom studiju. Po povratku u Beograd, 1990., sa novim snimcima napravljenim u Radio Beogradu (studio 6) sa poznatim kontrabasistom Mišom Blamom, izdajem prvi album, ''Ornaments'' (PGP RTB). Te godine nastupam i na Beogradskom Internacionalnom Jazz Festivalu, sa basistom Brankom Markovićem i bubnjarom Markom Flečerom. Te godine sam dva meseca svirao sa Rikardom Santosom (bas) i Gene Calderazzo-m (bubnjevi) na prekookeanskom brodu ''Silja Line'' (jazz klub) koji saobraća između Švedske i Finske.

Slede koncertni nastupi sa poznatim beogradskim muzičarima (Miša Blam, Luka Bošković, Goce Dimitrovski, itd.).Takođe nastupam na 1993. izdajem svoj drugi CD, ''Paganska Trilogija''. Slede promotivni koncerti na domaćoj sceni (Valjevski jazz festival, Niški jazz festival itd.) a 1996. sa kvintetom nastupam na Atinskom jazz festivalu, promovišući ''Pagansku Trilogiju''. Iste godine sam dobio poziv da održim solo klavirski koncert na Minhenskom jazz festivalu, gde sam i nastupio i to nakon koncerta čuvenog saksofoniste Pakita De Rivijere. 1998. izdajem svoj treći CD, ''Ritual'', koji sam uradio uz pomoć i učešće Dragoljuba Đuričića, našeg poznatog bubnjara. ''Ritual'' je promovisan uspešno, a glavni promotivni koncert je održan u pozorištu ''Atelje 212'', što je snimila i BK TV. 2000. godine sam nastupio na internacionalnom festivalu ''Belgrade Summertime International Jazz Festival'' i to nakon koncerta poznatog američkog jazz pijaniste Herbie Hancock-a. 2001. gosujem sa svojim quartet-om na Temišvarskom internacionalnom jazz festivalu, a 2002. sa istim orkestrom nastupam na ''Laon Jazz'titude'' jazz festivalu (Laon, Fr.) gde postižemo zapažen uspeh. 2003. izdajem svoj najnoviji CD, ''Prelo'' u sradnji sa gudačima Sv. Đorđa. CD postiže zapažen uspeh i pojavjuje se na top listi firme ''IPS'' i ''Hi Fi Centar'' najprodavanijih CD-ova.6. decembra 2003 održan je veliki promotivni koncert u dvorani Kolarčeve zadužbine.Kolarac je bio ispunjen publikom koja je, na kraju, oduševljena, pozvala orkestar da na bis izvede još jednom neke od melodija sa CD-a ''Prelo''.

Vladimir Maričić je, u svojstvu umetničkog direktora, započeo jazz festival u rodnom Šapcu još 1993. godine. Od 2000 god., sa grupom prijatelja osniva ''Šabac International Blues&Jazz Festival '',gde je u svojstvu umetničkog direktora aktivan u organizovanju programa festivala. 2004. godine, u saradnji sa Dušanom Kadijevićem (biznismen srpskog porekla i veliki ljubitelj muzike)i Christoff-om Huber-om, glavnim menadžerom jazz kluba svetskog renomea,''Porgy&Bess'', organizuje festival pod nazivom: ''Step Across The Border:Serbia&Montenegro''. Ovaj festival će predstaviti srpsku etno-jazz i etno scenu bečkoj publici, a zahvaljujući RTS –u, koji će snimiti ceo festival, evropski auditorium će biti u prilici da vidi naše orkestre na poznatim evropskim mzičkim kanalima (Mezzo, 3Sat,Arte i dr.). 2009.Nastupio sam sa poznatim italijanskim big band-om ’’Jazz Studio Orchestra’’, predvođenim maestrom Paolom Leporeom izvodeći muziku sa cd-a ’’Prelo’’ ovog puta aranžiranu za big band. 2010.n na poziv proslavljenog srpskog reditelja Emira Kusturice imao sam sa svojim orkestrom i ’’Artcore’’ gudačima više nego uspešan nastup na festivalu ’’Kustendorf’’ u njegovom ’’Drvengradu’’ na Mokroj Gori. U maju 2011 izdaje svoj osmi po redu cd pod nazivom ’’The Streets Of Balkan’’, pod svojim label-om ’’ Global Music Sound’’.Istog meseca održava solistički koncert u Sali Doma Sindikata u Beogradu.Koncert je snimila RTS u HD tehnici.

International festivals experience 1988 – Zagreb International Jazz Fair 1989 – 1991 London club scene 1990 - Belgrade International Jazz Festival 1996. Athens International Jazz Festival 1996. Munich International Jazz Festival (solo concert) 1997. Belgrade International Summertime Jazz Festival 2000. Timisuara Gala Blues – Jazz Festival 2001. JazzTitudes” International Festival –Laon (Fr.) 2003. Sabac International Blues & Jazz Festival 2004. Step Across The Border Festival (Au) 2005. Belgrade International Jazz Festival 2006. Jazzy Colors festival Pariz 2008. Samostalni koncert u rezidenciji srpskog ambasadora u Parizu 2009. Koncert u Bariju (Italija) sa big bandom ‘’Jazz Studio Orchestra’’ 2010. Koncert na festivalu ‘’Kustendorf’’ na Mokroj Gori 2011. Solistički koncert u domu sindikata u Beogradu